niedziela, 14 kwietnia 2013

Życie od kuchni

      Jeśli do tej pory Japonia kojarzyła Wam się z sushi, a co za tym idzie z surowym jedzeniem, nie jesteście w błędzie. Nie jest to jednak tylko surowa ryba. Japończycy na surowo jedzą dosłownie wszystko, począwszy od ośmiornicy, przez drób i wołowinę, a na koninie skończywszy. Przy każdej możliwej okazji podsuwają nam tej wątpliwej jakości rarytasy. Naczelną zasadą japońskiej kuchni jest: rób z jedzeniem jak najmniej. Zazwyczaj japońskie potrawy są według nas pozbawione smaku, praktycznie niedoprawione, co przez Japończyków kwitowane jest brakiem posiadania wysublimowanych kubków smakowych. Według nich tylko rodowici wyspiarze są w stanie w pełni docenić smak japońskiej kuchni. Istnieją wyjątki, za którymi z pewnością nie jeden raz zatęsknimy po powrocie do kraju. Naszym faworytem jest okonomiyaki (z jap. smaż co chcesz). Przepadamy również za sushi, które, co ciekawe, nie jest japońskim chlebem powszednim. Wyjście do knajpy sushi nawet dla Japończyków jest sporym wydatkiem, niejednokrotnie znacznie większym niż w Polsce. Jedynie bento boxy z sushi są stosunkowo tanie i często stanowią podstawę naszego lunchu. Nawet to proste jedzenie z półki sklepowej trafia do nas w oprawie godnej najlepszej restauracji. Japończycy zwracają bowiem uwagę na sposób podania jedzenia i poświęcają temu wiele atencji, a każde danie dopracowane jest w najmniejszych detalach. 
      Oczywiście nie możemy zapomnieć o pałeczkach. Mimo, że sztukę posługiwania się nimi opanowałyśmy do perfekcji, dla przeciętnego Japończyka zawsze będziemy nieporadnymi gaijinami, a przy naszym talerzu wylądują sztućce. 

BENTO BOX


JAPOŃSKA ZUPKA
TAKOYAKI




TEMPURA
DIABEŁ TKWI W SZCZEGÓŁACH
JAPOŃSKIE SŁODYCZE
TRZY PYRKI ZA DYCHĘ
JARMARCZNE PRZEKĄSKI
SURIMI
POZORNIE NIEJADALNE GRZYBKI


WSPÓLNE GOTOWANIE
WIETNAMSKI DESER

Nasze gotowanie:
PONIEDZIAŁEK
WTOREK
ŚRODA
POLSKI CZWARTEK
ZABIEGANY PIĄTEK
SOBOTA W KNAJPIE

NIEDZIELA - ŚWIĘTO: OKONOMIYAKI!
DESER
ONIGIRI - ULUBIONA PRZEKĄSKA
NAJLEPSZE PIWKO



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz