Jeśli do tej pory Japonia kojarzyła Wam się z sushi, a co za tym idzie z surowym jedzeniem, nie jesteście w błędzie. Nie jest to jednak tylko surowa ryba. Japończycy na surowo jedzą dosłownie wszystko, począwszy od ośmiornicy, przez drób i wołowinę, a na koninie skończywszy. Przy każdej możliwej okazji podsuwają nam tej wątpliwej jakości rarytasy. Naczelną zasadą japońskiej kuchni jest: rób z jedzeniem jak najmniej. Zazwyczaj japońskie potrawy są według nas pozbawione smaku, praktycznie niedoprawione, co przez Japończyków kwitowane jest brakiem posiadania wysublimowanych kubków smakowych. Według nich tylko rodowici wyspiarze są w stanie w pełni docenić smak japońskiej kuchni. Istnieją wyjątki, za którymi z pewnością nie jeden raz zatęsknimy po powrocie do kraju. Naszym faworytem jest okonomiyaki (z jap. smaż co chcesz). Przepadamy również za sushi, które, co ciekawe, nie jest japońskim chlebem powszednim. Wyjście do knajpy sushi nawet dla Japończyków jest sporym wydatkiem, niejednokrotnie znacznie większym niż w Polsce. Jedynie bento boxy z sushi są stosunkowo tanie i często stanowią podstawę naszego lunchu. Nawet to proste jedzenie z półki sklepowej trafia do nas w oprawie godnej najlepszej restauracji. Japończycy zwracają bowiem uwagę na sposób podania jedzenia i poświęcają temu wiele atencji, a każde danie dopracowane jest w najmniejszych detalach.
Oczywiście nie możemy zapomnieć o pałeczkach. Mimo, że sztukę posługiwania się nimi opanowałyśmy do perfekcji, dla przeciętnego Japończyka zawsze będziemy nieporadnymi gaijinami, a przy naszym talerzu wylądują sztućce.
|
BENTO BOX |
|
JAPOŃSKA ZUPKA |
|
TAKOYAKI |
|
TEMPURA |
|
DIABEŁ TKWI W SZCZEGÓŁACH |
|
JAPOŃSKIE SŁODYCZE |
|
TRZY PYRKI ZA DYCHĘ |
|
JARMARCZNE PRZEKĄSKI |
|
SURIMI |
|
POZORNIE NIEJADALNE GRZYBKI |
|
WSPÓLNE GOTOWANIE |
|
WIETNAMSKI DESER
Nasze gotowanie: |
|
PONIEDZIAŁEK |
|
WTOREK |
|
ŚRODA |
|
POLSKI CZWARTEK |
|
ZABIEGANY PIĄTEK |
|
SOBOTA W KNAJPIE
|
NIEDZIELA - ŚWIĘTO: OKONOMIYAKI! |
|
|
DESER |
|
ONIGIRI - ULUBIONA PRZEKĄSKA |
|
NAJLEPSZE PIWKO |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz